Med udsigt til bjergtinder - to måneders intensiv sprogtræning og en verden åbner sig

Med et efterspurgt fag er hele verden en arbejdsmulighed – hvis man ellers kan sprog. En dansk tandlæge tog udfordringen op og nåede at blive arbejdsdygtig på tysk på to måneder.

Peter Lindkær JensenStudieskolen får fat i tandlægen Peter Lindkær Jensen, da han lige er ankommet til Glaurus 80 kilometer uden for Zürich i Schweiz.

”Jeg kan se snedækkede bjerge her fra mit vindue,” fortæller han med et tonefald så entusiastisk, at man nærmest kan høre sneen knitre. Engagementet er ikke underligt, for drømmen om sne og bjerge har været en del af drivkraften bag flytningen til Schweiz. Han har drømt om det, siden han var på idrætshøjskole som ung og gik på skilinjen. Efter tandlægestudiet, adskillige år på arbejdsmarkedet, blandt andet otte år i London, kone og børn, der pludselig er store, kom drømmen igen.

TO MÅNEDERS FORLØB
I august var Peter Lindkær Jensen lige kommet tilbage til Danmark efter at have arbejdet et år i Abu Dhabi. Ørkenstaten var ikke stedet, men eventyrlysten og udlængslen var intakt. Via sociale medier fik han kontakt med en tidligere studiekammerat, der havde fem klinikker i Schweiz. Og en ledig stilling på en af dem. Dén fik Peter Lindkær Jensen.

”På nettet så det ikke ud, som om Schweiz krævede nogen særlig sprogtest, men jeg ville alligevel i gang med at lære tysk, for når man har patienter i en tandlægestol, skaber man i høj grad tryghed ved at tale med dem på deres eget sprog.”

Når Peter Lindkær Jensen er i Danmark, bor han i Indre By, og Studieskolen var derfor et helt naturligt valg for ham.

”Jeg gik lige ind fra gaden og bestilte 80 enetimer, og så blev jeg fuldstændig bidt af at få lært det sprog i en fart,” fortæller Peter Lindkær Jensen.

Det viste sig også at blive nødvendigt, det med farten, for da detaljerne omkring arbejdet i Schweiz begyndte at komme på plads, stod det klart, at han skulle bestå en tysktest på B2-niveau i den europæiske referenceramme – det vil sige et sikkert mellemniveau. Og så havde han pludselig travlt. Det var i begyndelsen af september måned, og B2-prøven på Goethe Instituttet lå i november. Peter Lindkær Jensens forudsætninger bestod i at have set tysk fjernsyn i barndommen på Lolland.

”Jeg havde to lektioner med Sabine Kramer fra Studieskolen fem dage om ugen, og jeg lavede fire-fem timers hjemmearbejde om dagen. Jeg var jo mellem to jobs, så jeg badede simpelthen i tysk 24/7. Jeg hørte tyske bloggere, når jeg gik tur eller trænede, jeg så tyske serier, nyheder var stadig for svære for mig, og jeg brugte uendelig lang tid på mine skriftlige opgaver.”

AT FÅ TUNGEN PÅ GLED
Da B2-testen kom med i ligningen, blev tyskundervisningen med Sabine Kramer meget målrettet den testform, man anvender i Goethe-prøverne, og Peter Lindkær Jensen begyndte også på et prøveforberedende kursus på Studieskolen. Han endte med at bestå Goethe-prøven med glans, og det gode råd, han giver videre, er enkelt: Giv den gas med projektet, og husk at veksle mellem terperiet, der følger med at lære et sprog, og så de mere afslappede indlæringsting som at se fjernsyn og høre radio.

For Peter Lindkær Jensen ville skæbnen så, at han også tilfældigvis stødte på et tysk specialkursus for tandlæger i Tyskland. Det nåede han også at tage, lige inden turen gik til Schweiz. Man kan roligt, og meget passende, sige, at han er rustet til tænderne i sin nye stilling.

At nå så vidt med et fremmedsprog på godt to måneder åbner helt nye perspektiver.

”Jeg er lige kørt herned med mit flyttelæs. Jeg skal bo midt i Europa med bjerge og sne omkring mig. Og jeg har købt Dan Browns nye roman på tysk. Det er vildt!”