25. oktober 2017

STÆRKE NATIONALIDENTITETER, SVÆKKET FÆLLESSKAB

 Professor emeritus Uffe Østergaard har i årevis forsket i EU og medlemslandenes nationalidentiteter, og engang troede han på, at en fælles europæisk identitet ville fortrænge vores nationalidentitet, når EU først rigtig kom på skinner. Det er aldrig sket, og grunden til det er, ifølge Uffe Østergaard:

 

"Fordi de nationale identiteter er meget stærkere, end mange – også jeg – havde regnet med. Det er nærmest, som om de er blevet styrket af det europæiske samarbejde. At have en ydre fjende er en traditionel måde at skabe sammenhold på. Og det ser ud til, at Trump, Erdogan og Putin får EU-landene til at stå sammen, men desværre ser det ikke ud til at skabe en fælles politik – endnu i hvert fald,” fastslår Uffe Østergaard og fortsætter: ”Danskerne er i princippet meget begejstrede for det europæiske samarbejde, men bliver forbeholdne, når det kommer til det konkrete.”

 

Danskerne er kendt som forbeholdne i EU-sammenhænge, og det tilskriver Uffe Østergaard historien: ”Vores forsigtighed skyldes læren af de sidste 200 års historie. Vi kommer hele tiden til at prioritere suverænitet over indflydelse. Vi vil gerne have fordelene, men er mere nølende med investeringerne i fællesskabet. Man kan sige, at stemningen for så vidt er international i Danmark, mens der er mere skepsis over for naboerne, Tyskland og Sverige, som ellers er dem, vi ligner mest. Vi forsøger stadig at lægge afstand til historien.”

 

Når man spørger til den samlede identitet i EU lige nu, går det ikke stort bedre, men vores fælleseuropæiske identitet har det både godt og skidt i Østergaards optik.

 

”Man kan sammenligne den med vores pas, hvor vi jo har fælles omslag, men nationalt indhold… Og det kan igen sammenlignes med EU's motto fra 2000 ’Enighed i forskellighed’. Det er godt, når det virker, og dårligt, når man ikke bliver enige. Vores manglende fælles identitetsfølelse er grunden til, at det har været så svært at lave fælles europæisk politik fx omkring de ydre grænser, men jo i høj grad også i forhold til den økonomiske politik, euro-krisen, og hele udenrigspolitikken, som vi faktisk ikke har! Man kan være lidt grov og sige, at vi har mest fælles europæisk identitet ved Champions League og melodi grand prix. Men for det første er det jo konkurrencer, og for det andet har det ikke ret meget med EU at gøre. Det er den lidt triste diagnose,” lyder det fra Uffe Østergård.

 

Hvordan ytrer danskernes forbeholdne natur og forsigtige EU-overgivelse sig konkret? Hvordan ville Uffe Østergaard ønske, at danskerne forvaltede deres pund i EU, så vores medlemskab blev mere helhjertet? Dét og en masse andet om danskerne og EU lige nu kan du høre ved den kommende Søndagssalon.

 

Det foregår:
søndag 29. oktober 2017 kl. 11.00 - 12.30
Studieskolen, Borgergade 14, 1. sal

Tilmelding nødvendig - der er kun ganske få pladser tilbage. Vi serverer god kaffe med en croissant til, og vi glæder os virkelig til at se jer.


På gensyn
Studieskolen