Menu

Foredrag og debat om dansk kunst

21. april 2023

Foredrag og debat om dansk kunst

Kom med til foredrag og debat, hvor vi ser nærmere på kunstnere, som betragtes som danske, samtidig med at vi diskuterer, om deres nationale tilhørsforhold er afgørende for at forstå deres kunst.
Vi ser nærmere på mange af de kunstnere, som indgår i den danske kulturkanon fra 2006. Heriblandt den franske billedhugger Jacques-François-Joseph Saly, Berthel Thorvaldsen, C.W. Eckersberg, Vilhelm Hammershøi, J.F. Willumsen, L.A. Ring og Asger Jorn.
Herefter åbnes der for en diskussion om, hvilken betydning danskheden har for begrebet dansk kunst.

”Hvad er dansk kunst?”

Det spørgsmål er faktisk vanskeligt at besvare. Nogle kunstnere betragtes som danske, selvom de har skabt kunst, længe før begrebet danskhed blev kendt. I Danmark blev den nationale identitet først skabt i første halvdel af 1800-tallet. Alligevel findes der kunst fra oldtiden, som beskrives som dansk. Den kunst, som blev skabt af vikingerne i 900-tallet opfattes for eksempel ofte som dansk, og det samme gør kalkmalerierne i middelalderens danske kirker.
I 1700-tallet var kunstnerne ansat af kongen, og mange af dem kom fra Frankrig. Alligevel beskrives de ofte som tilhørende den danske kultur. Men også kunstnere som er født langt senere, som for eksempel skagensmaleren Peder Severin Krøyer, opfattes som en dansk maler, selvom han faktisk var født i Norge.
Mange af de kunstnere, som er født i Danmark efter grundloven i 1849, er også blevet påvirket af kunstnere fra andre lande. De kunstnere, som i 1800-tallet skulle skildre dansk natur, kultur, historiske slag osv., blev først og fremmest påvirket af deres rejser til Frankrig, Italien, Grækenland og Tyrkiet. En kunstner som C.W. Eckersberg, som typisk opfattes som en af guldalderens vigtigste malere, blev for eksempel undervist i Paris af den verdensberømte franske klassicist Jacques-Louis David. Herefter tog han tog til Rom, hvor han skabte flere af sine hovedværker.
Den danske kunst er på den måde ofte produceret langt fra Danmark af kunstnere, som ikke nødvendigvis er født i Danmark. Eller den er blevet produceret i Danmark af kunstnere, som ikke er etnisk danske. 

Foredraget er på letforståeligt dansk og er målrettet vores danskkursister.

Det er Jens Tang Kristensen, ph.d. i kunsthistorie og museumsinspektør ved Museum Sønderjylland, der holder foredraget.

Det foregår:
Fredag den 21. april 2023 kl. 16.30-18.00
På Studieskolen, Valdemarsgade 16, 3. sal, lokale 307


Det er gratis, men du skal tilmelde dig. Tilmeld dig nedenfor.