A2/B1 Byfornyelsen i Paris ved Haussmann - på letforståeligt fransk

Sted Borgergade 12, 1. Sal
Pris kr. 125

Paris og Haussmann

Paris anses med rette for at være en af verdens smukkeste byer: Flotte avenuer, brede fortove, elegante caféer, spændstige smedejernsgitre, alt det kan man takke Haussmann for. Hvem var han egentlig?

Fra 1850 til 1872 stod han i spidsen for den mest gennemgribende byfornyelse, som nogen storby er blevet genstand for. Haussmann var særdeles effektiv. Fra at være en usund, overbebygget og overbefolket by med et virvar af snoede middelalderlige stræder forvandledes Paris til en strålende metropol med luftige boulevarder, parker og grønt samt smukke boliger og et velfungerende kloaksystem. Og så var alt vel godt, eller ...?

Kom og hør den spændende fortælling om Haussmann og Paris.

Det er kl. 10.30-12.00.

NB! Vi forventer, at vi kan køre kurset som normal klasseundervisning, men vi følger altid myndighedernes anbefalinger. Derfor vil vi i august tage bestik af situationen og foretage eventuelle justeringer på holdene, fx i forhold til hvor mange kursister der kan sidde i et lokale, om vi skal omlægge noget til fjernundervisning og lignende.

Ulla Gjedde

Formidling af sprog og kultur er Ulla Gjeddes spidskompetence og det, hun brænder for. Ulla er cand.mag. fra Københavns Universitet i fransk, tysk og østasienkundskab med japansk som sprog.
Helt tilbage fra gymnasietiden har hun vidst, at hun ville arbejde med sprog, kommunikation og kultur. Måske blev hun blev ledt ind på sin livsbane den dag i 2. g på Vestfyns Gymnasium, hvor fransklæreren lod klassen høre "Ne me quitte pas" med Jacques Brel? I hvert fald tog hun straks efter gymnasiet til Paris for at lære fransk på Sorbonne. Siden har hun boet godt syv år af sit voksenliv i Frankrig, Tyskland og Sverige samt haft et længere ophold i Japan. Og hun har besluttet aldrig at forlade det franske.
Ulla arbejder inden for flere felter: som underviser, oversætter, skribent, foredragsholder, kursusarrangør og som guide for erhvervsturister i København blandt andet fra Frankrig. Hun har oversat flere bøger og teaterstykker og skrevet kapitlet om Frankrig i antologien Håndbog i høflighed - kulturelle koder i 11 EU-lande samt et kapitel til kulturrejsebogen Paris i rejsebogsserien Vide Verden. Desuden skriver Ulla kulturrelaterede artikler i Weekendavisen.

Ullas anbefalinger:
"Fransk er ikke kun et sprog, der tales af 64 millioner mennesker i Frankrig. Fransk er kommunikationssprog i store dele af verden: Nordafrika - Marokko, Tunesien og Algeriet - samt Vestafrika - Burkina Faso, Senegal og Guinée blot for at nævne et par stykker. Fransk kan være den magiske nøgle til mange andre kulturer, som vi danskere ved alt for lidt om i dag, men helt sikkert kommer til at høre meget mere til i fremtiden."
Ulla anbefaler desuden fransksprogede film. Film er et fantastisk godt medie: Her får man både sproglige input og indblik i andre kulturer.
Vis mereVis mindre

A2/B1 Byfornyelsen i Paris ved Haussmann - på letforståeligt fransk