Menu

A2/B1 Brel: Ne me quitte pas. Foredrag på letforståeligt fransk

Dato
27.01.2023
Pris
kr. 195
Start 27.01.2023
Lektioner 2
Holdnr. 1256-22
 
Sted Borgergade 14, 1. sal
Pris kr. 195

Jacques Brel : en gave til den franske visetradition
I Frankrig passer de på det franske sprog. Det har de altid gjort, og faktisk er der et krav om, at radioen skal spille minimum 40% fransksproget eller lokalsproget musik. Måske er det en af grundene til at belgiske Jacques Brel stadig har et stort publikum i Frankrig og selvfølgelig også i Belgien.
Hvis man er lidt interesseret i den stolte, franske visetradition, så kommer man ikke udenom Jacques Brel. Han synger langsomt og tydeligt ? det er en fornøjelse for de frankofile ører. De fleste kender Ne me quitte pas - forlad mig ikke ? som faktisk ikke er ikke en sang om kærlighed ifølge Brel, men handler om smerte, fejhed og ydmygelse. Brel skrev sangen efter bruddet med en af sine mange elskerinder, som hans hustru Thérèse Michielsen så gennem fingre med.
Kærligheden, livet, alderdommen dødsangst og ikke mindst Belgien fylder meget i Brels repertoire fx Les vieux og Bruxelles. Og han holder sig ikke tilbage for samfundssatire fx i visen Les Bourgeois (1962). Hans indflydelse som sangskriver kan ikke underkendes, og han har inspireret mange andre sangere ? så forskellige som Nina Simone, Frank Sinatra og Sting, som naturligvis har sunget hans sange på engelsk.
Kom og hør Jacqueline Rousselon fortælle om Jacques Brel (1929-1978) på letforståeligt fransk. Brel debuterede i Paris i 1952 og blev snart anerkendt som en af sin tids bedste fransksprogede visekunstnere, men han var mere end komponist, digter og sanger. I 1968 fik Jacques Brel stor succes i musicalen Manden fra La Mancha, hvor han spillede hovedrollen som Don Quixote. Herefter bliver han meget optaget af film ? både som skuespiller og som instruktør af fx Le Far West. De sidste år levede han tilbagetrukket, og det vakte stor opsigt, da han i 1977 kort før sin død indspillede en ny plade Brel. Du får masser af inspiration til at gå i gang med Brels mange sange, så du kan få udvidet dit ordforråd på fransk, og samtidig blive klogere på både fransk og belgisk nyere histoire.
Vi byder på et glas vin i pausen, som er inkluderet i prisen.

A bientôt !

Det foregår i lokale 133.
Kl. 16.30-19.00.

Jacqueline Rousselon

Jacqueline Rousselon er født i Marseille i Frankrig, og hun har boet i Danmark i 20 år. Jacqueline er, hvad der svarer til cand.mag. fra Frankrig. Hun har 20 års erfaring i at undervise i fransk sprog, kultur og samfund ikke bare i Danmark, men mange steder i hele verden. Jacqueline har f.eks. undervist i Aix-en-Provence, i Vermont i USA og på Harvard University i USA.
Jacqueline tager til Frankrig to-tre gange om året for at være sammen med familie og venner.

Jacqueline anbefaler lige nu:
Steder: Prøv de forskellige franske regioner, én ad gangen, de er meget forskellige indbyrdes. Det er blandt andet variationen mellem regionerne, der gør Frankrig så spændende. Hvis man er i Frankrig i længere tid, så kan man opleve noget helt andet, hvis man tager på en weekendtur til en anden region, det kan blive helt eksotisk.
Mad: Igen er det de regionale forskelle, der er mest fascinerende. Man skal spise det lokale køkken, det gør franskmænd altid. Prøv f.eks. om sommeren maden fra Sydfrankrig, der er baseret på olivenolie og grøntsager. Det bedste kød er lam fra de franske alper, det har en helt unik kraftig smag.
Film: Hold øje med Grand-biografen i København. De viser mange gode franske film, især mandag eftermiddage. Franske film er ofte både sjove og underholdende og handler om almindelige menneskers historie. De kan helt klart anbefales.
Vis mereVis mindre

A2/B1 Brel: Ne me quitte pas. Foredrag på letforståeligt fransk

Tilmeld