Menu

Foredrag om 'Mani pulite'

Dato
11.11.2022
Pris
kr. 175
Start 11.11.2022
Lektioner 2
Holdnr. 1455-22
 
Sted Borgergade 14, 1. Sal
Pris kr. 175

1992 ? Den store illusion ? Skandalen om Mani pulite
For 30 år siden foretog en række dommere i Milano en undersøgelse, der afslørede dyb korruption blandt italienske politikere og i deres forhold til erhvervslivet. Undersøgelsen blev kaldt Mani pulite (rene hænder).

Det hele begynder i Milano en februardag i 1992, hvor politiker og plejehjemsleder Mario Chiesa bliver arresteret. Nu følger en række arrestationer, bekendelser og selvmord, og skandalen ender helt oppe i toppen af det italienske politiske system.
Tangentopoli, som skandalen også blev kaldt, var et politisk jordskælv. Det var startskuddet til en kæmpe krise i det politiske system, og det førte til faldet af den såkaldte ?Prima Repubblica?.

Uden at lægge fingrene imellem fortæller Leo Todaro om nogle nøglebegivenheder i denne skandale. Han fortæller om ansvar og skyld og om den ubehagelige fornemmelse af, at man ikke i forbindelse med Mani pulite greb chancen og ændrede det politiske system.
Hvad er der tilbage af ånden fra Mani pulite? Hvad har italienerne lært af de fejl, der blev begået? Og er der en rød tråd mellem det, der skete i Milano, og de forfærdelige mord på antimafiadommerne Falcone og Borsellino i Palermo, der skete samtidig?

Foredraget foregår på letforståeligt italiensk, og hvor det er nødvendigt, taler Leo dansk.

Vi drikker et glas italiensk vin i pausen, det er inkluderet i prisen.

Foredraget foregår:
Fredag den 11. november 2022 kl. 17.00-19.00

Studieskolen, Borgergade 12-14.
Vi skriver til dig nogle dage før foredraget med det præcise lokale.

Leo Todaro

Leo Todaro (tryk på det første o) har læst oldgræsk og latin på Sicilien, hvor han kommer fra. Han har undervist i italiensk siden sin ankomst til Danmark i 1997. Han elsker at belyse mentalitetsforskelle mellem Danmark og Italien, gerne ved hjælp af lettere absurde eksempler fra sit italienske bagland. Ved særlige lejligheder tager han guitaren frem og giver den gas som smørtenor. Leo er flittig! Han har lavet sit eget undervisningssite, italianwithleo.com, og han er også ophavsmand til det populære tidsskrift Italia Nostra, der indeholder et væld af tekster, øvelser, lyd og billeder. Det er et sjovt supplement til undervisningen, og du kan også selv bruge det hjemme.

Leo anbefaler:
Sted: Punta Secca på Sicilien, fiskerby i Ragusa-området. ”Byen som blev brugt som location for tv-filmene om Kommissær Montalbano. Stemningen, farverne, sandstrandene og fyret er simpelthen fabelagtige.”
Spise: Ristorante Donna Rosa i Licata, også på Sicilien. ”Licata ligger ikke langt væk fra min hjemby. Det er en fiskerby midt i Montalbano-land. En familierestaurant med spektakulære fiskemenuer, hyggelig stemning og rimelige priser.”
Musik: Franco Corelli. ”Måske den største tenor nogensinde. Hans duetter med svenske Birgit Nilsson er legendariske.”
Negramaro italiensksproget rock: La Finestra (2007).
Vis mereVis mindre

Foredrag om 'Mani pulite'

Tilmeld