Menu

Foredrag om polsk film og samfund

Dato
22.11.2019
Pris
kr. 125
Start 22.11.2019
Lektioner 2
Holdnr. 1752-19
 
Sted Borgergade 12, 1. Sal
Pris kr. 125

Kom til et spændende foredrag om to nye store polske film, som afspejler samfundsmæssige problematikker i Polen. Foredragsholderen er Nina Kirkowska, som også underviser i polsk på Studieskolen. Denne aften er for alle med interesse for Polen og polsk kultur og samfund. Undervejs viser vi klip fra de 2 film, og du får mulighed for at stille spørgsmål.
Cold War (2018)
Filmen er instrueret af Pawel Pawlikowski og vandt prisen for bedste instruktion i Cannes i juni 2018. Desuden blev den kåret til årets bedste europæiske film i december 2018. "Cold War" er en historie om kærlighed, født i ruinerne af efterkrigstidens Polen, og samtidig en fortælling om det polske samfund og de mennesker, der levede i en verden præget af stalinisme.
Nina så "Cold War" i biografen i december 2018 og hørte en af de andre tilskuere sige efter filmen, at hun ikke anede, at der var sådan i Polen i efterkrigstiden. I Danmark ved vi nemlig ikke så meget om Polen som 'landet bag jerntæppet'. I foredraget taler Nina om den polske virkelighed i 1950'erne. Den virkelighed, som påvirkede og beseglede filmens hovedpersoners skæbner.
The Clergy (2018)
Filmen er instrueret af Wojciech Smarzowski og blev af avisen The Guardian omtalt som den største polske filmdebut nogensinde i Storbritannien.
Filmen foregår i nutiden, og den polske skuespiller Janusz Gajos, som spiller en af hovedpersoner i filmen, udtalte: "Denne film er som det polske samfund". Filmen skildrer korruption og seksuel misbrug indenfor den katolske kirke og afspejler kirkens krise - ikke kun i Polen men i hele verden.
I modsætning til i fx det amerikanske drama "Spotlight", vises krisen i "The Clergy" ud fra kirkens perspektiv. I foredraget taler Nina blandt andet om, hvordan filmen er blevet modtaget i Polen, og hvilke eftervirkninger den har skabt i det polske samfund i 2019. Hun forholder sig også til den nye polske dokumentar "Tell No One" (2019), som behandler samme emne.
Foredraget er på dansk.

Det foregår:
Fredag 22. november 2019 kl. 17.00-19.00
Studieskolen, Borgergade 12, 1. sal, aud. 110
Foredragsholder: Nina Kirkowska

Nina Kirkowska

Foredrag om polsk film og samfund

Tilmeld