Menu

Film og debat: L'Armée des ombres

Dato
17.03.2023
Pris
kr. 0
Start 17.03.2023
Lektioner 3
Holdnr. 3271-23
 
Sted Borgergade 14, 1. sal
Pris kr. 0L'Armée des ombres (1969) af Jean-Pierre Melville

Cand.mag. og filmekspert Kamel Benkaaba lægger op til debat om sprog og film på letforståeligt fransk.
Får du også lyst til at tale noget mere fransk, når du har set en fransk film? Kan du lide film på fransk? Vil du lære den franske kultur bedre at kende igennem film? Er du nysgerrig på forskellige aspekter af den fransktalende verden? Kunne du tænke dig at få mulighed for at bruge og forbedre dit fransk? Hvis du kan svare ja til disse spørgsmål, så kom og se en fransk film og deltag i den efterfølgende debat med udgangspunkt i fransk filmhistorie.

Vi skal se L'Armée des ombres (En hær af skygger, 1969) af Jean-Pierre Melville. Filmen foregår under 2. Verdenskrig, da Frankrig var besat af nazisterne. L'Armée des ombres betragtes som et af de største mesterværker i fransk filmhistorie.

Filmen er baseret på Joseph Kessels roman af samme navn. Kessel skrev i øvrigt også romanen Belle de Jour. Vi følger et par måneder af nogle frihedskæmperes liv fra oktober 1942. Philippe Gerbier (Lino Ventura) er en stille byplanlægger, men samtidig meget aktiv i modstandsbevægelsen. Gerbier bliver stukket, ender i arbejdslejr, stikker af og indleder jagten på stikkeren, som skal likvideres. Undervejs møder han bl.a. modstandskvinden Mathilde (Simone Signoret).
Det er et meget personligt værk, og Melvilles egne erfaringer som soldat og modstandsmand fornemmes tydeligt i filmen. Filmens rytme og lydspor var en stor inspiration for nybølgeinstruktørere som Truffaut og Renoir.

Debatten efter Kamel Benkaabas oplæg kan foregå på både fransk og dansk. Du bestemmer selv, om du vil deltage på fransk. Der er nok at diskutere efter filmen.

Alle er velkomne.

En espérant vous voir nombreux !

Det foregår:
Fredag den 17. marts 2023 kl. 16.00-19.30
Borgergade 14., 1. sal. lokale 133Du kan se lokalet på vores infotavle, når du ankommer.

Det er gratis, men du skal tilmelde dig. Det kan du gøre her.

Kamel Benkaaba

Kamel er født i Toulon i Frankrig og har boet i Danmark i 11 år. Han er cand.mag. i Film- og Medievidenskab fra Københavns Universitet og har desuden et maîtrise-diplom i information og kommunikation fra Aix-en-Provence. Kamel  er ekstern lektor i  Film- og Medievidenskab og har også undervist i fransk på Københavns Universitet. Han har 25 års erfaring i at undervise i fransk sprog på både folkeskole-, gymnasie- og universitetsniveau. Han har undervist på universitetet i Aix-en-Provence og har været gæsteunderviser på Sorbonne Nouvelle Universitet i Paris. Han holder jævnligt foredrag i både Danmark og Frankrig om fransk film og kultur.

Kamel anbefaler lige nu:
Steder: Sydfrankrig er min hjemegn, og jeg har derfor valgt tre fantastiske steder fra Provence, Alpes Côte d'Azur:

  • Porquerolles: en fantastisk ø med smuk natur i nærheden af Toulon, hvor Jean-Luc Godard har lavet "Pierrot le fou" med Anna Karina.
  • Les Calanques fra Marseille (Luminy) til Cassis: en vidunderlig vandretur på 20 km langs kysten.
  • Les Baux-de-Provence: en af Frankrigs smukkeste landsbyer som ligger 20 km syd for Avignon, hvor man kan opleve usædvanlige kunstudstillinger.

Litteratur: Selvom det er en meget barsk historie, vil jeg anbefale Leila Slimanis "Chanson douce", som fik den største litterære pris i Frankrig i 2016 (Prix Goncourt). Jeg vil også nævne Négar Djavadis ambitiøse roman "Désorientale", der samler mange temaer, private såvel som historiske.

Film:
der er mange store instruktører i Frankrig, bl.a. François Ozon, Bruno Dumont, Claire Denis. Én af de mest udfordrende og spændende er efter min mening Philippe Grandrieux, hvis film er eksperimentelle og giver tilskueren en stærk sanseoplevelse.

Vis mereVis mindre

Film og debat: L'Armée des ombres

Tilmeld