Menu

Ortu Bogoni Mørch

Ortu er cand.mag. i Eskimologi & Arktiske Studier (i dag Grønlandske & Arktiske Studier) fra Københavns Universitet. Han har både undervisnings- og formidlingserfaringer i det vestgrønlandske sprog fra Københavns Universitet og Det Grønlandske Hus i København, hvorfor han er klar til at tage imod nye kursister.

Til daglig er han selvstændig, hvor han bl.a. arbejder med offentlig politik i det grønlandske samfund samt interkulturel kommunikation i dansk/engelsk og grønlandsk sammenhæng. Desuden er han opvokset i Aasiaat, men har boet i Danmark siden slut-90´erne. Endvidere er han dobbeltsproget, hvor det grønlandske (både hans egen dialekt) og danske sprog fylder meget, hvorfor han har overblik over, hvordan de to sprog kan arbejde sammen.

Ortu anbefaler:
Til de unge eller studerende:
Praktik eller udvekslingsophold i fx Nuuks universitet – Ilisimatusarfik eller Grønlands Naturinstitut – Pinngortitaleriffik, men også erhvervspraktik er oplagt langs kysten, hvilket mange ofte vælger.     Begge institutioner udgiver også en del specialiseret faglitteratur om arktiske forhold eller historie.

Til de færdiguddannede eller voksne:
At rejse med omtanke i Grønland, da det ikke er billigt. At ansøge om stillinger uden for Nuuk – mange fra Danmark har ofte korte ansættelsesophold i Grønland, så hvorfor ikke får det bedste ud af det?!

Film: Filmen Tukuma (1984), en klassisk fortælling om ”en dansker, der lander i Grønland”, der mest af alt skal tages med et smil. Dokumentaren ”Teenagerdrømme fra Ilulissat” (2009), hvor man følger fire unge lokale, der overvejer deres fremtid med bl.a. at skulle vælge uddannelse.

Bog: ”Min eskimoiske fortid” (1982) om en østgrønlandsk mands dramatiske erindringer fra tiden inden kristendommen etablerede sig for alvor i Østgrønland. ”Tusarn! Sydgrønlandske fortællinger”, indsamlet af den afdøde Mâliâraq Vebæk (2001). Lokale og klassiske sagn og fortællinger fra Sydgrønland, der på grønlandsk kaldes: oqaluttuatoqqat. Det er fortællinger, der nydes i de lange nætter i Grønland, ofte fortalt af de ældre.