Menu

Kunst og italiensk konversation på Thorvaldsens Museum

Start
lørdag 12. marts
Pris
kr. 550
Nedsat pris
kr. 515
Lektioner
5
Start 12.03.2022
Periode 12.03.2022 til 12.03.2022
Lektioner 5
Holdnr. 3456-22
Underviser cand.mag., ph.d. Giulia Longo
 
Sted Adresse meddeles
Lokale Meddeles4
Tid lør 10.15 - 15.00
Pris kr. 550
Nedsat pris kr. 515
Tid lør 10.15 - 15.00

Kunst og italiensk konversation på Thorvaldsens Museum
En lørdag, hvor du har mulighed for at se kunstværker, der hentes frem fra Thorvaldsens Museums gemmer, og tale italiensk. Det er for dig, der har lyst til at tale italiensk, men som også gerne vil lære noget om kunst og om de kulturelle aspekter ved Rom på billedhuggeren Bertel Thorvaldsens tid. Det hele foregår på italiensk.

Prospetto o fantasia. I vedutisti italiani vil være vort tema denne dag. Thorvaldsen var en yderst kunstinteresseret kunstsamler, og denne lørdag får vi taget nogle af de kunstværker frem, der hidrører fra hans private kunstsamling. Vi kommer blandt andet til at se nogle af de storslåede værker udført af venetianske Giovanni Battista Piranesi (1720-1778). Hans grafiske værker var overmåde populære blandt tilrejsende, velhavende kunstelskere. De købte værkerne med hjem under deres italiensrejse. En rejse, den såkaldte Grand Tour, der var en del af velhavernes almindelige dannelsesprogram.

Til denne historie hører desuden, at Thorvaldsen havde bolig i selv samme ejendom i Rom som den, hvori Piranesi tidligere havde boet.

Denne type grafiske værker er ofte forsynet med en forklarende tekst. Den hjælper os med at stadfæste lokaliteten i de tilfælde, hvor der kan være tvivl. Vi tager kunstværkerne i nærmere øjesyn og forsøger sammen at definere, hvad der karakteriserede den tids Rom og de italienske kunstneres fremstilling af byen.

Vi indleder med en introduktion. Museumsinspektør mag.art. Laila Skjøthaug introducerer kort nogle af de historiske sammenhænge omkring prospektindustrien, om kunstværkerne på papir samt om Thorvaldsen som samler. Hun deltager også i den videre konversation.

Studieskolens egen Giulia Longo, der tidligere har tydet og transskriberet italienske dokumenter ved Arkivet på Thorvaldsens Museum, sørger for, at alle får mulighed for at tale italiensk. Hun introducerer også med nogle af sine betragtninger.

Det foregår lørdag den 12. marts 2022 kl. 10.15-15.00 på Thorvaldsens Museum.
10-18 deltagere.

I tilfælde af restriktioner, der umuliggør afholdelse af kurset, flytter vi det til en senere dato.

Giulia Longo

Giulia Longo er ph.d. i filosofi fra Federico II-universitetet i Napoli. Her forelskede hun sig i Søren Kierkegaards tænkning. Hun rejste til Danmark, hvor hun lærte dansk, og så har hun oversat hans Opbyggelige Taler fra dansk til italiensk.
Siden har hun arbejdet som filolog på Thorvaldsens Museum, og her opdagede hun flere og flere forbindelser mellem Danmark og Italien, både i guldalderen og i nutiden. Derfor præsenterer hun sig som dansk-italiensk kulturformidler.
Hun har holdt foredrag og arrangeret diverse begivenheder både i Danmark og i Italien, fx den italienske sprogfilmsalon i samarbejde med Cinemateket i København eller hyggelige poesiaftner på forskellige kultursteder. Hendes kodeord er "cinema", "arte" og "poesia": faktisk har hun også oversat Inger Christensens to første digtsamlinger til italiensk, og nu er hun i gang med Tove Ditlevsens antologi "Der bor en ung pige i mig, der aldrig vil dø".
Hun er primus-motor i flere udstillingsprojekter med Thorvaldsen i fokus. Hun er god til multitasking og elsker kaos, men trænger også til stilhed. Hun plejer at meditere ved at kigge på havet.

Giulia anbefaler:
Sted: Selvfølgelig der hvor hun er født og vokset op, nemlig Napoli. Især er hun begestret for udsigten fra Castel Sant'Elmo, et gammel og fascinerende slot.
I Rom elsker hun at spadsere igennem den store skønhed i den evige stad i Bertel Thorvaldsens fodspor.
Mad: Hun har en svaghed for pistacie… “pesto al pistacchio” som pastaret, og hun er helt tilfreds. Som dessert er der bare for meget at vælge imellem: kager, cannoli, iris, babà, sfogliatelle (ricce), pandekager med pistaciecreme eller nutella, gerne sammen med et lille glas Liquore al pistacchio – ”det smager helt vidunderligt og kan stærkt anbefales”.
Litteratur: Cesare Pavese, ”min sjæls digter”.
Kunst: Michelangelo, Bernini, Canova, Thorvaldsen, Rodin, Camille Claudel. Lige nu følger hun de mange spændende projekter af en ung italiensk billedhugger, som hedder Jago.
Musik: Vinicio Capossela, en vulkansk og meget excentrisk – og ret italiensk – sanger.
Vis mereVis mindre

Kunst og italiensk konversation på Thorvaldsens Museum

12. marts - 12. marts

Tilmeld