Menu

A1.4 Kinesisk

Start
torsdag 9. februar
Pris
kr. 2.640
Nedsat pris
kr. 2.440
Lektioner
34
Start 09.02.2023
Periode 09.02.2023 til 15.06.2023
Lektioner 34
Hold nr.: 3524-23
Underviser cand.mag. Ask Ryding-Hernæs
 
Sted Borgergade 12, 1. sal
Lokale 126
Tid tor 19.15 - 20.55
Pris kr. 2.640
Nedsat pris kr. 2.440
Tid tor 19.15 - 20.55

Udvid dit ordforråd, og bliv mere sikker i at tale om dagligdagsemner
Du lærer at begå dig bedre i forskellige hverdagssituationer og også i nogle lidt mere professionelle sammenhænge.

Du lærer fx:


  • at fortælle mere detaljeret om dit hverdagsliv og dine oplevelser

  • at tale om fødselsdag og gaver

  • at tale om steder og seværdigheder i Kina

  • at bestille hotelværelser og billetter til fly og tog

  • nyttige gloser til din rejse rundt i Kina


Du bliver i det hele taget bedre til at udtrykke dig og lærer at kommunikere mere nuanceret. Derfor kan vi også gå i gang med fx at tale om forskellene mellem Danmark og Kina på kinesisk.

Som sædvanlig øver vi meget samtale i klassen, så du bliver god til at tale og udtale kinesisk, og vi fokuserer på, at du lærer sætninger og ordforråd, som du kan bruge i konkrete hverdagssituationer.

Du får kendskab til kinesiske samfundsforhold via sproget, kultursiderne i bogen og diskussioner i klassen. Vi taler fx om fødselsdage og gaver og også om den kinesiske dyrekreds.

Vi fortsætter med at arbejde med kinesiske tegn, og du lærer ca. 25 nye fx en del udsagnsord og nogle helt grundlæggende navneord som tegnene for 'uge', 'bil', 'ris', 'grøntsager' osv.

Hvordan foregår timerne?
Undervisningen er en blanding af klasseundervisning og gruppe- og pararbejde. Vi bruger fx aktiviteter, hvor du kommer op og bevæger dig lidt, og forskellige hjemmesider som quizlet.com til at øve ordforråd og udtale. Vi fokuserer på, at du lærer at tale kinesisk, og vi bruger tid på at træne udtale. En gang imellem er der en lille skriftlig opgave med pinyin.

Få samlet overblik over kurset og materialerne
Du får adgang til Moodle, der er vores online læringsplatform. Her har du et samlet overblik over hele kurset. Du har også kontakt med de andre kursister, og I kan tale om, hvad der sker på holdet. På Moodle kan du:

  • se planen over hele kurset, de enkelte undervisningsgange og hjemmearbejde

  • se undervisningsmaterialer, også ekstra materialer

  • kommunikere med din underviser og dine medkursister

  • følge med og indhente det forsømte, hvis du er fraværende i løbet af kursetPraktiske oplysninger
Lærebog: Kinesisk 1 - Kinesisk sprog for begyndere ISBN 9788761686718. Vi beder dig købe bogen, inden kurset starter. Du kan fx købe den på systime.dk. Det er ikke nødvendigt at købe øvebogen. Vi arbejder med kapitel 12-14.

Underviseren uddeler ekstra materiale på holdet, og det er inkluderet i prisen. Du får også adgang til online flashcards på quizlet.com, som hjælper dig med at øve ordforråd og udtale.

Kurset passer til dig, der har lært at klare dig på grundlæggende kinesisk. Du ved, hvordan sproget er bygget op og kan klare dagligdagssituationer som fx at finde vej, tage offentlig transport, aftale et møde samt købe ind og shoppe. Du kan forstå og stille mere avancerede spørgsmål som hvorfor, hvordan, hvor længe og hvornår.

Forberedelsestid: ca. 2 timer om ugen.
Der er mellem 10 og 16 kursister på holdet.

Ask Ryding kinesisk på Studieskolen

Ask Ryding-Hernæs

Ask underviser både i dansk og kinesisk.
Ask fortæller: ”Jeg underviser både i dansk og kinesisk – mit modersmål er dansk, og jeg har studeret kinesisk på universitetet. At studere kinesisk har givet mig en stor forståelse af, hvordan det er at lære et fremmedsprog samt at lære en anderledes kultur at kende.”

Ask anbefaler vedr. dansk:
”Et af mine favoritsteder i København er Glyptoteket. Jeg er interesseret i kunst og tager derind for at tegne de smukke skulpturer. Det er et besøg værd. Jeg kan også anbefale at se skulpturer udendørs. For eksempel i Kongens Have, Ørstedsparken og Hans Tavsens park.
Jeg bor på Nørrebro, som jeg holder meget af. Der er alle mulige forskellige butikker, restauranter og mange forskellige mennesker fra forskellige dele af verden. Tag for eksempel en tur til Assistens Kirkegård og besøg H. C. Andersens og Søren Kirkegaards grave i flotte omgivelser og gå op ad Blågårdsgade og få en kop kaffe, eller find interessante tøjbutikker på Elmegade.
 
Bøger jeg kan anbefale:
’Kongens Fald’ af Johannes V. Jensen - en klassisk historisk roman om 1500-tallets Danmark
Tegneserien ’Valhalla’ af Peter Madsen - meget flot tegneserie om de nordiske guder (kan læses af både børn og voksne!) ”

Ask siger dette om sine erfaringer med kinesisk:
"Jeg har læst Kinastudier på universitetet og har undervist studerende, børn og voksne i kinesisk. Det var de kinesiske skrifttegn, de kulturelle forskelle og den enorme dynamik i landet, der fascinerede mig. Jeg har sammenlagt boet i Kina i to år og rejst i landet - og den rejse stopper aldrig - landet er så stort, at der altid er et nyt sted at besøge.
Jeg elsker at formidle sproget og har en kærlighed til skrifttegnene og deres udvikling.
Jeg interesserer mig for Kinas politik, sprog og kultur. Når man lærer et sprog fra en kultur på den anden side af jorden, kommer man også til at se på sit eget sprog og kultur på en ny måde. Det synes jeg er noget af det mest spændende."

Ask anbefaler:

Steder
Den kinesiske mur: man kan tage til det mest populære sted Badaling, hvor muren er restaureret, men man kan også tage til Simatai, hvis man er klar til en vandretur. Denne del af muren er ikke restaurereret, og man kan gå en rute i smukke omgivelser og få rørt sig.
Tag til Xi’an og se Qinkejserens terrakottakrigere!
Oplev Beijings buldrende liv og oplev historien ved at se Mao Zedongs mausoleum.

Litteratur
Opråb af Lu Xun, den mest kendte forfatter i Kina fra starten af det 20. århundrede.
The Three Body Problem af Liu Cixin, selv Barack Obama har læst den. En moderne science-fiction roman om rumvæsner, videnskab og med referencer til Kinas nyere historie.
Daodejing også kendt som Tao te ching - en lille bog med store dybder.
Konfucius’ samlede samtaler er blevet udgivet i dansk oversættelse for nylig. Den gamle filosofs tanker er et af de vigtigste fundamenter i kinesisk kultur og samfund.

Film
Instruktøren Zhang Yimous To Live (Huozhe) følger en kinesisk familie igennem Kinas moderne historie.
Red sorghum (filmatisering af nobelprisvinderen Mo Yans roman).
Ip man (en ægte kong fu-basker).

Mad
Der er garanterede smagsoplevelser fra den lokale nudelbiks til de dyreste restauranter. Hver provins har sine specialiteter –  mit favoritkøkken er mad fra Sichuan provinsen - stærk og kraftfuld mad. Mad finder man altid i Kina, så det er bare om at smage sig frem!

Vis mereVis mindre

A1.4 Kinesisk

9. februar - 15. juni

Tilmeld