Menu

Dansk for skandinaver (B1) - online

Start
Tuesday April 11
Price
DKK 2,480
Lessons
36
Start 11.04.2023
Period 11.04.2023 to 06.06.2023
Lessons 36
Class no. 02072-23
Teacher cand.mag. Søren Kristensen
 
Location online
Room Zoom
Time Tue 17:00 - 20:30
Price DKK 2,480
Time Tue 17:00 - 20:30

Lær at tale dansk med den rigtige udtale - hjemmefra
Nu kan du få helt styr på den rigtige udtale af dansk, også selvom du ikke kan komme til undervisning i vores lokaler midt i København. Vi har flyttet vores kursus "Dansk for skandinaver" online, så du kan være med, ligegyldigt hvor i verden du befinder dig. Du kan sidde hjemme, på dit arbejde eller sågar på en café.

Skandinaver har ikke svært ved at lære dansk, for vores sprog ligner hinanden i opbygning og ordforråd, og ofte kan du klare dig ved at tale "skandinavisk". I Skandinavien er dansk et nabosprog, så det er ikke så svært at lære som et fremmedsprog.
Men hvis du skal tilbringe lang tid i Danmark, er det alligevel en god idé at lære at tale godt dansk. For der er trods alt en del forskelle, ikke mindst i udtalen.
Vi arbejder med det helt grundlæggende ordforråd, du skal bruge, hvis du fx arbejder eller har familie i Danmark. Vi øver samtale på dansk i simple hverdagssituationer, det kan være, at du skal bestille mad og drikke på en café eller taler med nogle venner.

Det vigtige ordforråd
Når vi arbejder med ordforråd, har vi især fokus på forskellene mellem dansk og henholdsvis svensk og norsk. Et eksempel: Det danske purløg hedder ikke purjolök på svensk, men gräslök. Det svenske purjolök svarer på dansk til porre! Du kan hurtigt komme galt af sted, hvis du ikke kender de mange almindelige ord, der ligner hinanden, men betyder noget helt forskelligt.

Lær den korrekte udtale af dansk
En sjov udfordring på kurset er den danske udtale, som vi arbejder meget med. Læreren sørger for en masse dynamik i klassen, så det er ikke ensformigt at øve dansk udtale. Vi arbejder med at gentage ord og sætninger, og du og dine medkursister laver øvelser i små grupper (det kan man også, når man er til onlineundervisning), hvor I bliver rettet individuelt.

I den grammatiske del har vi fokus på forskellene mellem de skandinaviske sprog. Vi gennemgår substantiver, verber og pronominer. Et godt eksempel på forskellen mellem dansk og svensk er, at på svensk siger man det var jag, mens man på dansk siger det var mig.
Du lærer også at skrive mails og små, enkle tekster på dansk.

Vi taler dansk i timerne, lige fra første gang. Men hvis der er fx en instruktion, du ikke forstår, forklarer læreren det på svensk.

Teknikken arbejder for dig
Du behøver ikke være en teknikhaj for at deltage, men din oplevelse af undervisningen bliver bedst, hvis dit webkamera og din mikrofon er af en rimelig kvalitet.
Du deltager i undervisningen i det virtuelle klasseværelse på Zoom, hvor du både kan tale med din underviser, række hånden op og arbejde i mindre grupper med de andre kursister. Undervisningen er selvfølgelig opdelt af frikvarter, hvor du kan forlade 'klassen' eller småsnakke med underviseren eller dine medkursister online, ligesom hvis der havde været tale om et fysisk kursus.

Få samlet overblik over kurset og materialerne
Du får også adgang til Moodle, der er vores online læringsplatform. Her har du et samlet overblik over hele kurset. Du har også kontakt med de andre kursister, og I kan tale om, hvad der sker på holdet. På Moodle kan du:


  • se planen over hele kurset, de enkelte undervisningsgange og hjemmearbejde

  • se undervisningsmaterialer, også ekstra materialer

  • kommunikere med din underviser og dine medkursister

  • følge med og indhente det forsømte, hvis du er fraværende i løbet af kursetUndervisningsmateriale
Vi bruger kompendiet Tag det roligt, der er udviklet til danskundervisning for skandinaver. Det betyder, at vi kan have fokus på lige præcis det, der er udfordringen ved at lære dansk for skandinaver.
Kompendiet ligger på Moodle, hvor du kan se det online eller printe det.

Målgruppe
Kurset er målrettet skandinaver, dvs. det er for dig, der taler flydende svensk eller norsk. Du er også meget velkommen, hvis du er islænding eller finlandssvensk.

Praktisk info
Dansk for skandinaver 1 svarer til mellemniveauet B1 på Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog.

Vi forventer, at du bruger cirka 2 timer om ugen på hjemmearbejde.

Søren Kristensen

Dansk for skandinaver (B1) - online

11 April - 6 June

Register