A2/B1 Mesterkokken Carême - foredrag på letforståeligt fransk
Start | 30.01.2026 |
Lessons | 2 |
Event no.: | 1243-25 |
|
|
Location | Gothersgade 14, 1. floor |
Price | DKK 195 |

Le chef des rois, le roi des chefs Antonin Carême – chefkok, konditor og spion?
Kom og hør Jacqueline Rousselon fortælle på letforståeligt fransk om Antonin Carême (1784-1833), som ofte kaldes grundlæggeren af fransk gastronomi og grande cuisine og den første celebrity chef.
Carême blev af samtiden beskrevet som smuk, ambitiøs og meget talentfuld. Men også meget selvsikker og autoritær i køkkenet i stil med Gordon Ramsay i dag. Carême hævede madlavning til en kunstart, og han satte måltidet på formel – et godt måltid består af flere retter og skal præsenteres flot. Han tænkte tilbehør og saucer igennem – hvilken garniture passer til hvilke retter? Han introducerede faste køkkenrutiner til sin stab og kokkehuen la grande toque som en del af seriøse kokkes uniform. Han skrev kogebøger til andre kokke og den mest berømte er L'Art de la cuisine française au XIXe siècle (1833).
Carême var køkkenchef for toppen af samfundet bl.a. Charles Talleyrand, kejser Napoleon, den fremtidige George IV af England, zar Alexander af Rusland og baron Rothshild. Han var berømt for sine pompøse bordserveringer og overdådige desserter, så selvfølgelig var det ham, der kreerede Napoleon Bonapartes bryllupskage, som var pyntet med kunstneriske skulpturer i sukker.
Jacquelines foredrag dykker ned i den fascinerende fortælling om manden, der med sine kulinariske genistreger ikke blot skabte la grande cuisine française, men måske også påvirkede historiens gang. Det siges, at Carême i Talleyrands tjeneste var spion for Napoleons regime, og dermed blev han en nøglespiller i Europas skjulte diplomati. Han kunne samle verdens mægtigste omkring sit bord … og få dem til at tale.
Historien om Carême er så spændende, at der netop er lavet en ny fransk serie, som bl.a. kan ses på Apple TV.
Kom og hør den virkelige historie bag serien – om mad, magt og spionage!
A bientôt ! Vi serverer et glas vin i pausen.
Det foregår på Studieskolen
Borgergade 12, 1. sal, se tavlen for lokale
Fredag den 30. januar 2026
Kl. 16.30-18.30