Menu

Den absolutte begynderguide til hygge i Danmark

19. december 2022

Hygge er blevet et verdenskendt dansk kulturfænomen. Her fortæller vi om de ting, du bør vide, hvis du vil opleve hygge med danskerne. Plus nogle klassiske eksempler på, hvordan vi bruger ordet ’hygge’.

I Danmark bruger vi især hygge til at overleve de mange mørke og kolde måneder hvert eneste år. Men hygge er også en del af danskernes liv om sommeren, hvor vi fx tager i sommerhus eller mødes til grillaften under åben himmel. Hygge er ikke til at komme udenom, når du vælger at leve i Danmark – uanset om det er for en kort periode eller måske hele livet.
 
For at opleve ganske almindelig dansk hygge behøver du heldigvis ikke læse lange, teoretiske bøger eller artikler om hygge. Hygge er ganske uformelt. De bedste oplevelser med hygge kommer næsten af sig selv. Men det nok smart at kende en lille smule til hygge, så du ved, hvad du kan glæde dig til.
 

Hvad er hygge?

Vi definerer ofte hygge som en måde at være sammen på, som er rar, behagelig, tryg og afslappet. Vi bruger ordet hygge som et substantiv. Det tilhørende adjektiv er hyggelig. Og vi bruger hygge som verbum, når vi siger, at vi hygger os.
 

Sådan kan du nyde dansk hygge 

Hygge er en populær og elsket del af hverdagen i Danmark. Og med ganske få midler kan du endda gøre hygge til en del af din egen hverdag.
 
Hygge kan for eksempel være at nyde en kop te i din favoritlænestol med en god bog, et par varme sokker og en æske chokolade. Det bliver endnu mere hyggeligt, hvis du har været ude i kulden først. For eksempel på en lang gåtur.
 
Hygge kan også være at spise god mad og drikke et glas vin med venner og bekendte, mens I snakker og hører musik.

Eller hygge kan være en grillaften med familie eller kolleger, hvor I spiller kongespil i haven. Og måske serverer din danske vært friske jordbær til dessert.

At hygge med kreative sysler er også populært.
 
Der er tusind andre måder, du kan hygge dig på. Det vigtige er at holde stemningen afslappet. 
 
Hygge fungerer nemlig kun, når vi slapper af alene og sammen med andre. Når samværet bliver formelt, fint eller meget korrekt, oplever vi det ikke som hygge.  
 
Og så er der selvfølgelig julehygge. Det er, når du hygger med julen som tema. Det kan fx være en komsammen med glögg og æbleskiver. Og det kan du læse meget mere om i vores blog om den danske jul.


 

Hvad er fordelene ved hygge?

Hygge kan reducere og forebygge stress, fordi du sætter tankerne på pause. 
 
Når du hygger dig, skubber du problemer og bekymringer til side og fokuserer på det, der er rart. 
 
Og hygge er en god måde at vedligeholde og nyde dine venskaber på. Hygge gør dig glad. Måske endda lykkelig.
 
Forfatteren Meik Wiking, som har skrevet nogle kendte bøger om hygge, der er oversat til flere end 30 sprog, ser en klar sammenhæng mellem hygge og lykke. Hans forskning peger på, at hygge er med til at gøre danskerne lykkelige.

 

5 klassiske udtryk på dansk med ordet ‘hygge’

Herunder får du fem typiske eksempler på, hvad vi siger, når vi taler om hygge til hverdag.

Tak for en hyggelig aften
Dette er en høflig måde at sige tak på, når du tager afsked med venner og bekendte efter fx en middag i et privat hjem eller en tur i byen.
 
Hvor bor I hyggeligt
Når du inviteres ind i et privat hjem for første gang, er dette en høflig kompliment, som de fleste danskere vil blive glad for.
 
Hyg dig!
Dette er en fin måde at udtrykke et positivt ønske for din ven eller bekendte. Det betyder, at du ønsker, at din ven får det sjovt og dejligt eller bare – hyggeligt!
 
Hyggesokker
Når vi taler om hyggesokker, henviser vi til et par tykke og varme sokker. Perfekte til en dag derhjemme, hvor man bare vil trække benene op i sofaen.
 
Uhyggelig
Uhyggelig betyder lige netop det modsatte af hyggelig. Her er tale om skræmmende, væmmelige og ubehagelige ting eller oplevelser. Halloween er et godt eksempel på noget, som er uhyggeligt.

Her kan du læse mere om hygge

Er du blevet nysgerrig efter at vide endnu mere om hygge? Du kan dykke ned i nogle af de spændende bøger, som er udkommet inden for de seneste år – blandt andet Meik Wikings bøger. 

The Little Book of Hygge: The Danish Way to Live Well
af Meik Wiking

My Hygge Home: How to Make Home Your Happy Place
af Meik Wiking

Hygge: The Danish Art of Happiness
af Marie Tourell Soderberg