Menu

Paula: "Nu taler jeg dansk på måder, jeg aldrig havde forestillet mig"

Studieskolen dansk
"Jeg kom til Danmark fra Spanien, fordi jeg skulle læse først min kandidatgrad og bagefter ph.d. her. Dansk er ikke nødvendigt, for at jeg kan klare mit studie. Men jeg valgte at lære det, fordi jeg synes, at sproget er en vigtig del af kulturen. Og jeg blev træt af hele tiden at skulle sige, at jeg ikke taler dansk.

Nu, hvor jeg taler dansk, bruger jeg det på mange måder, jeg aldrig havde forestillet mig.

Det er faktisk meget nyttigt i mit arbejde. Mit forskningsfelt er opfattelse af bioenergi, og nu kan jeg læse danske nyheder, der handler om mit forskningsområde - og jeg forstår det hele. Jeg kan også uden videre forstå alle de svar, folk skriver i mine spørgeskemaer, og jeg behøver ikke få andre til at oversætte. Jeg taler også mere med mine kolleger på dansk.

Det ændrer også mit liv uden for arbejdet. Når din første kontakt med et nyt menneske er på dansk, så ændrer det forholdet. Folk er glade for, at jeg taler dansk.

Jeg viser min personlighed mere. Når jeg fortæller en vittighed på dansk og på den måde viser min personlighed, så er det en superfed følelse.

På et dybere niveau føler jeg, at jeg altid vil have noget af Danmark med mig. Jeg bor her muligvis ikke resten af mit liv, men hvis jeg forlader Danmark, vil jeg føle, at jeg tager noget af kulturen med mig."