Menu

Elisabeth Ioannidis

Elisabeth underviser både i dansk og græsk.

Elisabeth fortæller: ”Jeg har en bachelor i moderne græsk samt DAV-uddannelsen fra Københavns Universitet. Min far er græker og stammer fra Nordgrækenland. I min fritid har jeg i mange år beskæftiget mig med græsk musik og er samtidig en entusiastisk fortolker af græske sange.”

Her kan du se, hvad Elisabeth anbefaler til dig, der lærer græsk:

Steder:
”Det fantastiske græske øhav og gerne i solen i Nordgrækenland med de smukke bjerglandskaber ved Pangéon, charmerende landsbyer og spændende arkæologiske områder, bl.a. Amfipolis og Filippi i Østmakedonien nær ved byen Kavala. Ikke at forglemme Metéora, munkeklostrene ved Kalambaka. Dette enestående område er på UNESCO’s verdensarvsliste.”

Musik:
”Komponisten Manos Hadjidakis.”

Mad/drikke:
”’Gemistá’ (fyldte peberfrugter) og de velsmagende ’mezédes’ (småretter) fra de forskellige regioner samt økologisk hvidvin fra vingården Biblia Chóra i Kokkinochóri. Retsina er meget bedre end sit rygte. Smag den lokale der, hvor du er!”

Litteratur:
”Forfatteren, oversætteren og digteren Kostas Tachtsis (1927-1988) samt forfatteren Theodoros Grigoriadis (f. 1956). Sidstnævnte beskæftiger sig i sit forfatterskab med grænser, bl.a. køns- og identitetsgrænser, grænser mellem godt og ondt og andet. Han er vokset op i det nordlige Grækenland, og hans novellesamling ’Hvorfor jeg har forrådt mit fædreland’ er oversat fra græsk til dansk af Pia Johansen (2021).”

Her kan du se, hvad Elisabeth anbefaler til dig, der lærer dansk:

Har du et yndlingssted uden for København?

”Jeg er født og opvokset i Aalborg, som med udviklingen af havnefronten med bl.a. Utzon Centret og Musikkens Hus er et spændende bud på et anderledes byrum med aktiviteter og arkitektonisk nytænkning mellem by og vand. Her er samtidig god stemning med hyggelige gågader og gode spisesteder.”

Har du et yndlingssted i København?
”Jeg bor nu på Vesterbro og elsker kvarteret, mangfoldigheden og stemningen her. Holder meget af Værnedamsvej med dens spændende butikker og hyggelige cafeer. Er især betaget af, at folk sidder udenfor med tæpper og varmelamper på alle tider af året, uanset vejr og vind.”

Hvem er din yndlingsdigter?
”Jeg vil anbefale digteren Henrik Nordbrandt, som bestemt ikke var begejstret for de skiftende årstider i Danmark. For som han sagde: ’Man når aldrig at finde sig tilpas’. Det beskrives med humor og ironi i dette digt fra 1986:

Året har 16 måneder

Året har 16 måneder: November
december, januar, februar, marts, april
maj, juni, juli, august, september
oktober, november, november, november, november

I sine digte skriver han ofte om kærlighed. En kærlighed med længsel, melankoli, ensomhed, tab og fravær af den elskede. Han udtrykker det så fint i dette enkle digt fra ’Drømmebroer’ fra 1998:

På Israels plads

Jeg ville ønske, du aldrig var kommet
så natten heller aldrig var gået.

Og jeg ville ønske, du ikke var blevet
Så morgenen heller aldrig var kommet.

Jeg ville ønske, det aldrig blev sommer
så sommeren altid var på vej!”