Menu

Enkle wikier

Fællesskrivning eller fælles brainstorm ved hjælp af enkle wikier

Hvordan gør værktøjet en forskel?
Det er en involverende skriveøvelse. Deltagerne får mulighed for at arbejde selvstændigt med sproget uden for undervisningstiden og selv vælge et emne, der er relevant for dem.

Formål

  • Træne skrivefærdigheder.
  • Træne det aktive ordforråd omkring dagligdags emner.
  • Involvere og aktivere alle deltagere med vedkommende emner.

Forkundskaber og udstyr
Hvis ikke man kan allerede er fortrolig med en wikifunktion i et Learning Management System, kræver det en vis teknisk basisviden. En god, enkel og gratis udbyder er wikispaces. Den kræver et login, men man kan invitere deltagerne derfra.

Det er dog lettere at bruge den integrerede wikifunktion i et Learning Management System, for her er deltagerne allerede tilknyttet dit kursus. Som regel er den også lavet til undervisningsbrug.

Tid
20-30 minutter.

Beskrivelse
Et eksempel på traditionelle wikier som fx wikispaces: 

  • Du sætter et emne op og inviterer deltagerne ved at skrive deres e-mailadresser. Deltagerne modtager et link med en opfordring til at deltage i det pågældende forum. Alle kan se hinandens svar og reagere på de andres svar og kommentarer.
  • Gode emner kan være
    - Helt enkle ordforrådsøvelser på niveau A1/A2: “Hvad kan du godt lide at spise?”, “Hvad kan du godt lide at lave i din fritid?”, “Find mindst 10 ting, du har i dit køkken”  …
    - Små skriveøvelser: “Fortæl om din sidste ferie”, “Fortæl om din bedste/din værste oplevelse med …”, “Hvad har du lavet i weekenden?”, ”Beskriv en dag på arbejde”.
    - Diskussionsfora, gerne som introduktion til eller i forlængelse af et emne. Som regel fungerer de bedst, hvis du sætter et åbent spørgsmål op og måske også allerede lægger det første indlæg: “Synes du, det er bedst at bo i byen eller på landet - og hvorfor?”, “Hvorfor tror du, at Per (hovedperson i den lille fortælling, deltagerne skal læse) forlader sin landsby i slutningen af fortællingen?”