Se en film om, hvordan man laver melodi i en sætning på dansk, og hør om optoner, nedtoner og tomgangstoner. Bagefter kan du teste dig selv.
Tror du ikke på, at der er rulle-r på dansk? Det er der! På dansk kender vi godt lyden af rulle-r. Se filmen - og test dig selv bagefter.
Dansk indeholder flere hemmelige lyde, som man ikke lige kan slå op i en bog. Se filmen og hør, hvad det er for nogle lyde. Bagefter kan du tage en test.
Hedder det ’køre’ eller ’kører’? Man kan jo ikke høre forskel! Se filmen og lær, hvornår der skal -r på. Bagefter kan du teste, hvor god du er.
Du står og sover – hvordan kan det lade sig gøre? Hvorfor siger vi ”Jeg ligger og læser” og ”Jeg står og snakker”? Kan det ikke være ligegyldigt, om vi står, sidder, ligger eller går? Se filmen og hør, hvorfor vi så tit fortæller om kroppens position, mens vi laver noget. Bagefter kan du teste dig selv,
På engelsk har man 'please', på tysk 'bitte', på fransk 's'il vous plaît', på italiensk 'per favore' - andre sprog har andre udtryk. Vi har ikke ét ord på dansk, der udtrykker høflighed - hvad gør vi så? Se filmen og test dig selv bagefter.
Jamen altså! Altså er et sjovt ord på dansk, det kan bruges til at udtrykke alt muligt. Men hvad kan man mere præcist bruge 'altså' til? Se filmen - og test dig selv bagefter. Det er altså sjovt!
'Ligger' eller 'lægger' du og sover? 'Ligger' eller 'lægger' du bogen på bordet? Se filmen og få styr på det, én gang for alle. Bagefter kan du teste dig selv.
Der er forskel på de to bindeord 'for' og 'fordi', de kan ikke bruges i flæng. Se filmen - den er for alle jer, der vil have styr på detaljerne.
Tror du, filmen er sjov – eller synes du det? 'Tror du' eller 'synes du', at det er sjovt at lære dansk? Ved du, hvad forskellen er på 'tror' og 'synes'? Ellers se filmen - og test dig selv bagefter.
Hvad mener man, når man siger 'jeg mener' på dansk? Hvad mener du om filmen om at mene? Når du har set filmen, kan du teste dig selv.
'Når' og 'da' udtrykker noget med tid. Men hvornår skal man bruge det ene ord og hvornår det andet? Se filmen og test dig selv bagefter.
Gambitter er ikke kun et skakudtryk!
Hvordan måler man størrelsen på et sprog? Se filmen og bliv klogere.
Se filmen om et af de områder, hvor mange danskere taler og skriver forkert.
Se filmen om helsætninger og ledsætninger.
Har du styr på passiv, efter du har set filmen? (dvs. uændret)
Sammensatte navneord skrives oftest i ét ord på dansk – men se filmen og få flere nuancer med.
Jeg har kommet eller jeg er kommet – se filmen og få styr på det.