Menu

Sådan vækker du begejstringen for sprog hos dine elever

Du ved det godt: Motivation er vigtig for læring. Men hvordan hjælper du dine elever med at finde den? Det får du konkrete redskaber til her.

Det er ikke din undervisning, der er problemet, men den kan blive løsningen!

Hvis du oplever, at dine elever ikke er særlig motiverede i timerne, er du ikke alene. Det er et vilkår, at dine timer blot er et af mange andre fag, aktiviteter og krav, der kræver din elevs opmærksomhed. Alligevel har du gode muligheder for at hjælpe dine elever med at (gen)finde motivationen – ja ligefrem begejstringen – for at lære sprog. Det gælder bare om at bruge de rigtige redskaber.

I denne artikel får du et redskab, der er rettet mod den virkelighed, du og dine elever befinder jer i. Det kræver ingen forberedelse – faktisk kan du bruge det i klasseværelset i dag, hvis du vil. Det er afprøvet. Og det virker!

Et helt enkelt redskab, du kan bruge straks

Forskning viser, at begejstring er en af de vigtigste faktorer for læring. Hvis du er begejstret for at lære, lærer du mere og bedre. Og selvom det ikke er realistisk at love, at du kan vække begejstring hos alle dine elever, så hjælper redskabet hele klassen til et løft. Eleverne bliver mere motiverede, og undervisningen bliver bedre, nemmere og sjovere – også for dig.

Tretrinsraketten til større begejstring

Hvis du vil vide, hvad der motiverer dine elever, så er du nødt til at spørge dem. Og det er her, redskabet kan hjælpe. Det er nemlig en tredelt tilgang, der langsomt hjælper eleverne med at identificere motivation, finde den hos sig selv og lave en plan for deres læring. Til sidst i artiklen får du et færdigt dokument med gode spørgsmål til hvert trin, der får tankerne i gang hos eleven – lige til at printe ud og tage med i klassen.

Trin 1: Identificér egne mål

Det er ikke altid så åbenlyst, hvad der begejstrer os - heller ikke for os selv. Derfor er det bedst at starte med at lade eleverne reflektere over deres mål. Altså at lade dem brainstorme på, hvilke ting de faktisk kan bruge fremmedsprog til. Det fungerer bedst i små grupper med andre elever, de er trygge med – to og to eller måske tre og tre.

Lad derefter eleverne samle deres resultater og præsentere dem for de andre i klassen eller i en gruppe. På basis af dette kan hver elev så vælge sine egne mål. Det er vigtigt, at eleven selv vælger sine personlige mål med sproget, for de skal give mening for den enkelte elev.

Trin 2: Find den indre begejstring

Når hver elev har identificeret de mål, der giver mening for ham/hende selv, kan du hjælpe dem til at reflektere over deres indre motivation.  Bed eleverne stille hinanden spørgsmål, der hjælper dem til at tænke over specifikke motivations- eller måske ligefrem begejstringsfaktorer. Også denne øvelse fungerer bedst i små, trygge grupper - gerne på en gåtur uden for klasseværelset.

Igen præsenterer eleverne resultaterne for hinanden og kan lade sig inspirere af de andres resultater. Brug din egen begejstring til at invitere eleverne – kom med alle dine gode tanker som inspiration, men husk, at den enkelte elev skal vælge det, han/hun selv synes er sjovt, ikke det, du eller andre elever synes er sjovt.

Trin 3: Lav en plan og følg løbende op på den

Som afslutning er det en god idé at lade hver elev lave en lille beskrivelse, hvor eleven selv definerer sine mål, og hvordan han/hun vil nå frem til dem.  

Efterfølgende kan du fx en gang om måneden afsætte et kvarter til, at eleverne selv kan følge op på deres plan, se på hvad der fungerer fint for dem og evt. vælge nye ting at arbejde med.

På den måde kommer begejstringen naturligt ind i undervisningen. Og selvom vi godt ved, at det er utopisk at sige, at ALLE dine elever nu bliver begejstrede efter at lære sprog, så ved vi, at det vil føre til større motivation generelt.

Hvis du bruger den metode, vi har beskrevet, fører det også til større ansvar for egen læring. Det er nemlig eleverne selv, der vælger de ting, der motiverer dem, bestemmer, hvordan de vil arbejde mod deres mål – og løbende holder øje med deres fremskridt.


Print ud og tag med!

Er du klar til at prøve det? Øvelserne bliver meget lettere både for dig og eleverne, hvis I har nogle spørgsmål at arbejde ud fra. Derfor har vi lavet en pdf med gode forslag til spørgsmål til hvert af de tre trin – lige til at printe og dele ud i næste time i engelsk, fransk, italiensk, spansk eller tysk.

Bemærk: Dokumentet skal printes ud i liggende retning.

Engelsk pdf

Fransk pdf

Italiensk pdf

Spansk pdf

Tysk pdf

Får du vores nyhedsbrev?


Denne side har vi lavet til modtagere af vores nyhedsbrev, hvor du får aktiviteter, inspiration og tips til dit arbejde som sproglærer.

Hvis du ikke allerede får det, så kan du tilmelde dig her.

Tilmeld dig

Om le:v:el


le:v:el er et kompetencecenter for sproglærere. Vores kurser er rettet mod sproglærere i grundskolen og gymnasiet.

Vil du læse mere om vores kurser, så klik her.

Læs mere