Menu

Syv gode tips til at lære sprog

Vi har samlet en række tips til, hvordan du kan få mere sprog ind i din hverdag. Vi lærer alle forskelligt, så du skal selvfølgelig vælge de tips, der passer lige præcis til dig.

Er du ved at lære et fremmedsprog? Så får du her syv gode ideer til, hvordan du også uden for sprogkurset kan blive bedre til sprog. Det er gode tips, alle kan bruge – hvad enten du er begynder eller allerede taler sproget rigtig godt.
De fleste ideer er helt gratis at bruge. Det handler bare om at få sproget ind i hverdagen og at bruge det så meget som muligt.

Slap af foran tv'et og lær sprog
Mange af os slapper af ved at se film og tv-serier. Hvorfor ikke kombinere det med interessen for sprog? På diverse streamingtjenester ligger der film på mange forskellige sprog. For spanskinteresserede verden over er La casa de papel (Papirhuset) et hit, og hvis du er glad for fransk, kan du se den roste serie La Mante (Knæleren).
Men du behøver ikke tegne abonnement på en streamingtjeneste for at se udenlandske film og serier. På dr.dk finder du helt gratis serier på fx tysk, svensk og selvfølgelig engelsk. Også filmstriben.dk tilbyder film på mange sprog. Her finder du fx en lang række asiatiske film, som du kan se helt gratis.
Et godt tip: nogle gange kan du vælge undertekster på originalsproget. Det giver lige lidt ekstra, når du både hører og ’ser’ sproget samtidig.

Følg trenden: lyt til podcasts og lydbøger

Er du, lige som så mange andre, glad for at lytte til podcasts og lydbøger? Så kan du nemt slå to fluer med ét smæk. På de fleste sprog finder du i din podcast app en hel masse podcasts på det sprog, du lærer. Der er alt fra traditionelle dokumentarer over historiefortællinger til podcasts, der er målrettet sproglæring.
I nogle lande tilbyder bibliotekerne eller de offentlige radiostationer gratis download af lydbøger, det gælder fx, hvis du er interesseret i italiensk. Så hvis du er glad for at læse litteratur, er lydbøger et godt alternativ til at få sproget ind i øret til hverdag. Du kan selvfølgelig også købe udenlandske lydbøger.

Læs, læs, læs

Det er ikke ny viden, at når du læser, så lærer du sprog. Du ser velkendte ord i forskellige sætninger og sammenhænge, og du lærer måske nye ord. Hvis du endnu ikke er kommet på avanceret niveau i dit nye sprog, så læs nogle læseletbøger (på dit lokale bibliotek kan du måske finde dem i de europæiske hovedsprog). Hvis du er på et højt niveau, har du sikkert allerede opdaget, hvor stor en fornøjelse det er
at kunne læse ny litteratur på originalsproget.
Du behøver ikke læse store, tykke klassikere for at få udbytte af at læse. Køb et ugeblad eller en avis. Læs nyheder online, det er gratis. Du kan også læse tegneserier på målsproget, hvad med Tintin på fransk eller Corto Maltese på italiensk?

Musik i baggrunden

Du kan uden besvær få en masse sprog ind i din hverdag ved at lytte til musik på målsproget. Hvorfor ikke lytte til musik, mens du laver mad, gør rent, går en tur eller sidder i toget? Der er mange muligheder for at lytte til det sprog, du gerne vil lære, fx på YouTube eller Spotify. Hvis du vil have mere ud af det, kan du følge med i sangteksterne, mens du lytter. Mange sangtekster ligger frit fremme på nettet og kræver bare, at man googler.
Hjemmesiden Lyricstraining er et meget nyttigt værktøj, hvor du kan træne lytteforståelse, ordforråd, stavning og meget mere. Den indeholder en lang række øvelser til forskellige sange. Hvis du ikke kender den, så gå ind og kig.
Du kan også bruge musik og sang til at træne din egen udtale. Syng med på sangene! Vær ikke genert, det giver rigtig meget, når du prøver at efterligne den korrekte udtale.

Tal sproget så meget som overhovedet muligt

Har du nogle gange svært ved at finde de rigtige ord på stående fod ude i ’den virkelige verden’? Så er du ikke alene, det kæmper de fleste af os med at kunne.
Det handler om at kunne bruge sproget aktivt - og det lærer du kun, hvis du øver sproget ved selv at tale det rigtig meget. Og her er det ikke nok at gå til undervisning et par timer om ugen. Du skal bruge sproget aktivt i din hverdag så meget som overhovedet muligt.
Hvis der hører lydmateriale med til det undervisningsmateriale, I bruger på dit hold, så lyt til det – og gentag, hvad der bliver sagt. Gentag flere gange.
Tal med dig selv! Du behøver ikke stå foran spejlet, men fortæl fx på dit nye sprog, hvad du gør, når du laver mad. Gå en tur, og fortæl dig selv, hvad du ser på vejen. Tag evt. høretelefoner på, så forbipasserende tror, du taler med andre. Genfortæl, hvad du ser på tv eller handlingen i en bog.
Du kommer forhåbentlig til at lave fejl, men det er kun godt. For det er gennem fejl, at vi lærer.
En anden god måde at få talt mere er at finde en sprogmakker, der taler eller lærer samme sprog.

Find grammatikøvelser på nettet

Der findes efterhånden et utal af hjemmesider, der tilbyder gratis grammatikøvelser. Hvis du lige trænger til at få pudset verberne af eller repeteret pronominerne, så finder du i mange sprog helt gratis interaktive øvelser, hvor du med det samme kan se, om du har svaret rigtigt. De kan være et godt supplement og hjælpe dig til at få mere styr på grammatikken.

Spis lokale retter

I de fleste andre lande spiser man mad, der ikke umiddelbart ligner klassiske, danske retter. Vi ved godt, at man ikke som sådan lærer italiensk af at spise pasta eller spansk ved at spise tapas. Men det har også værdi at nyde den gode mad, at nyde smage og dufte, der minder dig om det sprog, du er ved at lære. Og du kan jo altid repetere gloser eller lære nogle nye, mens du spiser.

God fornøjelse med at lære mere sprog!