Menu

A2.2 Italiensk for let øvede

Start
torsdag 5. september
Pris
kr. 2.960
Nedsat pris
kr. 2.670
Lektioner
48
Start 05.09.2024
Periode 05.09.2024 til 23.01.2025
Lektioner 48
Hold nr.: 1432-24
Underviser cand.mag., ph.d. Giulia Longo
 
Sted Vognmagergade 8, 2. sal
Lokale V212
Tid tor 17.15 - 19.45
Pris kr. 2.960
Nedsat pris kr. 2.670
Tid tor 17.15 - 19.45

La bella Firenze og la città eterna
Firenze er en af Italiens smukkeste byer, hvor nogle af de mest kendte kunstnere havde deres virke i middelalderen og renæssancen. Vi læser tekster og laver samtaleøvelser om byen, du får tips til steder, du kan besøge, og du øver dig i at finde rundt. Vi læser også små tekster om den italienske hovedstad og taler om alt det, der er vidunderligt ved byen. Der er så meget at se og opleve - hvad ville du lave, hvis du skulle nogle dage til Rom?

På kurset lærer du at fortælle om, hvad du interesserer dig særligt for. Er det teater, film, ballet, rockmusik, kunst, museer eller noget helt andet? Du lærer forskellige udtryk for at sige, hvad du er interesseret i. Men måske brænder du for det italienske køkken? Vi taler videre om nogle af de lækre retter, fx le scaloppine al limone, i fritti alla romana og il pesto alla genovese. Hvad er din italienske livret? Du lærer også at læse opskrifter på italiensk.

Det lærer du
Italien har ændret sig meget de sidste 50 år. Vi læser små tekster om Italien i gamle dage. Dem bruger vi som afsæt til, at I i klassen fortæller om jeres barndom og Danmark i gamle dage. Har du særlige minder fra din skoletid? Når vi taler om, hvordan livet var tidligere, skal vi bruge datid på italiensk, imperfetto, så den lærer du selvfølgelig at bruge.

Der kan hurtigt ske noget - både hjemme og på en rejse i Italien. Vi kan snuble og forstuve foden, vi kan glemme vores nøgler eller blive bestjålet. Du lærer at fortælle, hvad der er sket, og I taler om, hvad man kan gøre.

Vi øver også en masse ord for tøj. Hvilket tøj tager du på til forskellige lejligheder?

Mafia, amore e polizia
Vi skal også læse en easy reader om en ung, tysk musiker, Hans, og Francesca, der er italiensk journalist. Der sker nogle voldsomme ting: en bombe ødelægger det store Museo degli Uffizi i Firenze, og mafiaen slår folk ihjel i Napoli. Men så kommer politiet på banen! På trods af emnet er det en sjov og letlæst bog.

Samtale og grammatik
På Studieskolen har vi altid fokus på, at du bliver virkelig god til at tale sproget og lærer at udtale ordene, så det lyder italiensk.
Men det er også dejligt at kunne tale nogenlunde korrekt, og her har vi brug for noget grammatik. Vi gennemgår ikke grammatikken for dens egen skyld, men for at du lærer at tale nuanceret og korrekt.

Vi gennemgår blandt andet:


  • bydemåde, så du lærer at sige 'spegni la radio!' og 'butta la pasta!'

  • imperfetto, dvs. den italienske datid

  • en række præpositioner. Hvordan bruger man dem? Det er nemlig ikke altid det samme som på danskFå samlet overblik over kurset og materialerne
Du får adgang til Moodle, der er vores online læringsplatform. Her har du et samlet overblik over hele kurset. Du har også kontakt med de andre kursister, og I kan tale om, hvad der sker på holdet. På Moodle kan du:

  • se planen over hele kurset, de enkelte undervisningsgange og hjemmearbejde

  • se undervisningsmaterialer, også ekstra materialer

  • kommunikere med din underviser og dine medkursister

  • følge med og indhente det forsømte, hvis du er fraværende i løbet af kursetPraktisk info
Lærebog: Vi læser stk. 4-7 i lærebogen Un nuovo giorno in Italia A2 (ISBN 9788820128883). Du kan købe bogen i Studieskolens reception, Borgergade 12, København K.
Easy reader: Mafia, amore e polizia, Alma edizioni. ISBN 9788861824317. Du kan købe den på mange forskellige italienske hjemmesider, fx almaedizioni.it, ibs.it, libreriauniversitaria.it og amazon.it.

Forberedelse: Ca. 2 timer om ugen.
Der er ikke undervsining 19/9 og 28/11.

Der er 13-20 kursister på holdet.

Giulia Longo

Giulia Longo er ph.d. i filosofi fra Federico II-universitetet i Napoli. Her forelskede hun sig i Søren Kierkegaards tænkning. Hun rejste til Danmark, hvor hun lærte dansk, og så har hun oversat hans Opbyggelige Taler fra dansk til italiensk.
Siden har hun arbejdet som filolog på Thorvaldsens Museum, og her opdagede hun flere og flere forbindelser mellem Danmark og Italien, både i guldalderen og i nutiden. Derfor præsenterer hun sig som dansk-italiensk kulturformidler.
Hun har holdt foredrag og arrangeret diverse begivenheder både i Danmark og i Italien, fx den italienske sprogfilmsalon i samarbejde med Cinemateket i København eller hyggelige poesiaftner på forskellige kultursteder. Hendes kodeord er "cinema", "arte" og "poesia": faktisk har hun også oversat Inger Christensens to første digtsamlinger til italiensk, og nu er hun i gang med Tove Ditlevsens antologi "Der bor en ung pige i mig, der aldrig vil dø".
Hun er primus-motor i flere udstillingsprojekter med Thorvaldsen i fokus. Hun er god til multitasking og elsker kaos, men trænger også til stilhed. Hun plejer at meditere ved at kigge på havet.

Giulia anbefaler:
Sted: Selvfølgelig der hvor hun er født og vokset op, nemlig Napoli. Især er hun begestret for udsigten fra Castel Sant'Elmo, et gammel og fascinerende slot.
I Rom elsker hun at spadsere igennem den store skønhed i den evige stad i Bertel Thorvaldsens fodspor.
Mad: Hun har en svaghed for pistacie… “pesto al pistacchio” som pastaret, og hun er helt tilfreds. Som dessert er der bare for meget at vælge imellem: kager, cannoli, iris, babà, sfogliatelle (ricce), pandekager med pistaciecreme eller nutella, gerne sammen med et lille glas Liquore al pistacchio – ”det smager helt vidunderligt og kan stærkt anbefales”.
Litteratur: Cesare Pavese, ”min sjæls digter”.
Kunst: Michelangelo, Bernini, Canova, Thorvaldsen, Rodin, Camille Claudel. Lige nu følger hun de mange spændende projekter af en ung italiensk billedhugger, som hedder Jago.
Musik: Vinicio Capossela, en vulkansk og meget excentrisk – og ret italiensk – sanger.
Vis mereVis mindre

A2.2 Italiensk for let øvede

5. september - 23. januar

Tilmeld