Menu

Foredrag: Den lange historie om standarditaliensk

Dato
24.01.2025
Pris
kr. 195
Start 24.01.2025
Lektioner 2
Arrangement nr. 1491-24
 
Sted Borgergade 14, 1. sal
Pris kr. 195

Hvornår og hvordan begyndte vi at tale italiensk i Italien?
Italiens sproglige landskab er mangfoldigt med flere lokale sprog ved siden af det nationale standardsprog, italiensk. Vedtagelsen af italiensk som det officielle sprog skete efter 1861, efter landets samling, mens brug af regionale dialekter fortsatte i generationer (og fortsætter stadig i dag).

Opfordringen til at fremme standarditaliensk på landsplan viste sig at være udfordrende for den nydannede nation. Forskellige regeringsstrategier blev forsøgt, dog med blandet succes.

I denne præsentation guider Alessandro Cremonesi, cand.mag. i lingvistik, dig gennem en historisk rejse, hvor du følger italiensk sprogudbredelse i Italien. Du får værdifulde indsigter i Italiens sproglige udvikling og forstår den dobbelte færdighed, som mange italienere besidder ved at kunne både italiensk og deres lokale dialekt.

Foredraget foregår på letforståeligt italiensk, og hvor det er nødvendigt, taler Alessandro dansk.

Vi drikker et glas italiensk vin i pausen, det er inkluderet i prisen.

Foredraget foregår:
Fredag den 24. januar kl. 17.00-19.00
Studieskolen, Borgergade 14, 1. sal, aud. 127

Alessandro Cremonesi

Alessandro er født tæt ved Gardasøen i provinsen Brescia. Han er cand.mag. i skandinaviske sprog og lingvistik fra universitetet i Milano, og hans bacheloropgave handlede om forskellene mellem italiensk og dansk. Han har også studeret, hvordan dansktalende lærer italiensk, så han kender til læringsfaserne og de største udfordringer.
Han har boet i København siden 2022. Før han kom til Studieskolen, var han i praktik som underviser i italiensk på Københavns Universitet.

Alessandro fortæller:
"Når jeg underviser, kan jeg godt lide at fokusere på sproghistorie og påpege lighederne og de sproglige oprindelser, ordene har tilfælles. Udover det synes jeg også, at det er vigtigt at tale og lære sproget i en realistisk kontekst, hvor vi kan bruge sproget, som italienerne gør."

Alessandro anbefaler:

  • Sted: Gardasøen, hvor jeg blev født. Det kan være lidt turistet, men hvis du kender lokalbefolkningen, kan de hjælpe dig med at undgå de mest overfyldte steder
  • Litteratur: Dante Alighieri og Ariosto
  • Film: 'Fantozzi', en satirisk film om den italienske arbejderklasse i 70'erne
  • Mad: Pizza og mere pizza, jeg får aldrig nok. Hvis du befinder dig Brescia, er det obligatorisk at spise 'casoncelli' (en slags ravioli) og 'spiedo', som består af forskellig slags kød kogt i 5 timer på et spyd. Og forresten kommer det italienske ord 'spiedo' og det danske ord 'spyd' fra det samme ord på protogermansk!
Vis mereVis mindre

Foredrag: Den lange historie om standarditaliensk

Tilmeld